Nemzeti Kutatási, Fejlesztési És Innovációs Alap által támogatott projekt - VKFI 16-1-2016-0103 Tel.: (+36-1) 354-3811

A fülzúgás nem betegség?

szédüléssel küzködő hölgy

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem egy tünet. Valamilyen ok, mint inger hatására a hallósejtekben kialakul az ingerület, mely végigfut a hallópályán és más területeken, és létrejön a fülzúgás mint egy kellemetlen érzet. Ez az aktivitás automatikussá, öngerjesztővé válhat, és akkor is megmaradhat, ha a kiváltó okot megszüntetik. A fülzúgás eredményes kezelésének alapvető feltétele az orvosi kivizsgálás. Ha fülzúgást tapasztal minél előbb forduljon orvoshoz.


Van segítség a fülzúgás elviselésére?

Ha a fülzúgás tartósan fennáll, szakorvosi javaslatra segítségül szolgálhatnak a hallójárat Hallójárati készülékformáját követő, annak mintájára készített zajgenerátor készülékek. Ezek olyan formájúak mint a hallókészülékek, és a tenger zúgásához hasonló hangot sugároznak a fülbe. Elvonják a figyelmet a kínzó fülzúgásról és az áthangoló terápia (TRT) hasznos kiegészítőjeként szolgálnak. 

Továbbfejlesztett digitális változataik, több fajta előre beállított hangzásképpel rendelkeznek.


Létezik komplex terápia a fülzúgás kezelésére?

Szédülő hölgy

A Tinnitus Retraining Therapy (TRT) a szubakut és krónikus tinnitus ambuláns kezelésének új, és eddig legeredményesebbbnek bizonyuló módszere. Lényege a tinnitus habituációja, melynek során a páciens megtanul figyelmen kívül hagyni bizonyos – legtöbbször negatív jelentésű – ingereket, ezáltal az ingerre kiváltódott reakció csökken, sőt eltűnik. A Prof. Jastreboff által létezik egy kidolgozott tinnitus terápiás modell.A terápia komplex, interdiszciplináris. Része az egész embert átfogó orvosi és pszichológiai diagnosztika, szükség esetén készülékillesztés, és mindez rendszeres konzultáció mellett történik. A terápia a páciens aktív együttműködését igényli. Minden olyan esetben indokolt, amikor a tinnitus a mindennapi életvitelt már zavarja. A készülék mellett a beteget különböző típusú pszichoterápiában javasolt részesíteni. A tapasztalatok szerint ezek hatásfokai sorrendjükben a következőek:
autogén tréning, fókuszterápia
- kognitív terápia - csoportterápia - tanácsadás
A komplex terápiában hatékony segítséget nyújtanak az antidepresszánsok, melyek szedése mellett jelentősen javulhat a betegek hangulata és tűrőképessége. A terápiában aktívan résztvevők jelzései és többféle teszt elvégzése alapján a TRT kezdete után kb. fél évvel a betegek 69%-a javulást, közülük 60% jelentős javulást mutat.


 

 

A fülzúgásrőlFülzúgásos férfi

A fülzúgás, latin nevén tinnitus olyan hang hallását jelenti az egyik vagy mindkét fülben (ritkábban a fejben), ami nem külső hangforrásból ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben. Ez lehet pl. morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, a vízcsobogás, a repülőgépzaj, vagy pl. a forrásban lévő víz hangja. Egyidejűleg többféle hang is felléphet. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, de lehet gyakran változó is. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, zavarhatja a mindennapi életet.

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek két formáját különböztetjük meg:

 • Objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára   is érzékelhető sztetoszkóppal.

 • A szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a típusú fülzúgással van dolgunk.

A fülzúgás keletkezése és okai

Objektív fülzúgás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ezek az esetek nagyon ritkán fordulnak elő.

A szubjektív fülzúgásnak számtalan oka lehet:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürthurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Meniere betegség, akusztikus neurinoma (jóindulatú daganat);

 • koponya- és agysérülések;

 • a központi idegrendszer egyes megbetegedései;

 • anyagcserebetegségek: pl. cukorbetegség, pajzsmirigy betegség;

 • keringési zavarok;

 • egyes gyógyszerek mellékhatásai: amely gyógyszerek azonban egy meglévő másik betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek;

 • fertőző megbetegedések;

 • mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- és vállizmok területe;

 • élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;

 • fogászati problémák;                                     

 • állkapocsizület elváltozásai;

 • stressz, neurózis;

A fűlzúgás fiziológiája

Hallószervünk részei: a külsőfül (a fülkagyló és külső hallójárat), amelyen keresztül a hangok bejutnak a dobhártyához, ami a középfül kezdete. A külső hangok hatására a dobhártya rezgésbe jön, majd a középfülben levő hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) vezetik tovább a rezgéseket a belsőfülbe. Az itt elhelyezkedő csiga ú.n. szőrsejtjeiben (érzéksejtek, számuk kb. 25.000) alakul át az eddig mechanikus hangrezgés elektromos jelekké (ingerületté), amelyek az agyban, a hallóideg idegrostjain futnak tovább az agykéregig. Ennek során az agy különböző pontjain, amit szinapszisnak (idegi átkapcsolási helynek) neveznek, a jelek, jelsorozatok tovább alakulnak és nemcsak a hallópályához tartozó területek, hanem egyéb idegpályák, fontos agyi területek felé (pl. tanulás, a figyelem, az érzelmi reakciók, a memória központjai felé) is adnak információkat.

Az agy azon területei - ahol ezen információk átadása, átalakulása történik -, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van, és mely lehetőséget adnak fülzúgás kialakulására. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor az inger megszűnése után is megmaradhat az inger által kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is. Valamilyen ok, mint inger hatására a szőrsejtekben kialakul az ingerület, mely végig fut a hallópályán és más területeken, létrejön a fülzúgás mint egy kellemetlen érzet. Ha az idegpálya aktivitása hosszabb ideig fennáll, ez az aktivitás automatikussá, öngerjesztővé válik, és az aktivitás (vagyis a fülzúgás) akkor is megmarad, amikor a kiváltó okot megszüntetik.

A fülzúgás egészséges embereknél is létrehozható, amit kísérletekkel bizonyítottak. Teljesen hangszigetelt helyiségben ülve bizonyos idő elteltével a belsőfül érzékenysége fokozódik, fülzúgást észlelhet az ott ülő személy. Ez az ú.n. “alaptinnitus”, ami mindenkinél előfordulhat, mint normális folyamat. Egészséges embernél azonban ez a fülzúgás a mindennapok zajai mellett – még csendes, de nem hangszigetelt körülmények között is – az agy feldolgozási folyamata során kiszűrődik, és ezért nem veszünk róla tudomást. Sok esetben ez a szűrő funkció károsodik, a fülzúgás ezért megmarad és folyamatosan észlelhető lesz.

Csapdahelyzetek

A hang a “semmiből” jön, nincs ismerős hangforrás, így nem is lehet kikapcsolni. Kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog történik. A beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, szorong, alvászavar alakulhat ki, koncentrációs képessége csökken. Sokuknak az a benyomása, hogy egyedül kell az ár ellen úsznia. Ez a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgását, kialakul az “ördögi kör”. A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne: mi lehet az oka?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli testileg – lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

Hasznos tippek

És még néhány hasznos tipp - hiszen szerencsére tíznél jóval több lehetőséggel élhetünk - ,hogy a fülzúgás panaszait enyhítsük, hangulatunkon és életminőségünkön javítsunk. Az ATA (American Tinnitus Association) 20 tippet sorolt fel a tinnitus könnyebb elfogadására. Ezek közül néhány, „saját bölcsességeinkkel kiegészítve”:

 • Ne ess pánikba, a tinnitus rendszerint nem súlyos folyamat jele! Ne bízz az afféle reménytelen diagnózisban és tanácsban, miszerint „Nincs mit tenni, menjen haza és éljen vele”! Vannak jobb, és vannak rosszabb napok, de a panaszokon mindig lehet enyhíteni.

 • Védd a hallószerveid a hangos helyeken! Ma már számos, könnyen elérhető védőeszköz áll rendelkezésünkre.

 • Ne kreálj negatív előrejelzést a tinnitusról (“soha nem lesz jobb” stb.)! A fülzúgás mindig enyhíthető.

 • Légy “detektív”! Kövesd nyomon, mi váltja ki a tinnitust! Ha kiderítetted mitől leszel jobban és mi az, ami rossz hatással van az állapotodra, sokkal könnyebben alakíthatod az életed, kényelmesebben, nyugodtabban tervezheted a napjaid, és végső soron sokkal jobb életminőséget érhetsz el.

 • Vizsgáld felül hogyan élsz, próbáld csökkenteni a stresszt! A stressz és az aggódás biztosan nem javít a tinnituson…

 • Vizsgáltasd ki magad! Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok áll a háttérben, amelynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Lehet, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó.

 • Légy tisztában egészségi állapotoddal, a rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatokra, kontrollvizsgálatokra érdemes elmenni, óvakodjunk azonban a hipochondriától – testünkben bízhatunk, és annak öngyógyító erejére mindig számíthatunk.

 • Figyelj az étkezésre, fokozatosan csökkentsd a tinnitust kiváltó vagy fokozó szereket, mint pl. a só, a mesterséges édesítőszerek, a cukor, az alkohol vagy a koffein, stb. Igyekezz hasznos tápanyagokban gazdag étrendet követni.

 • A gyógyszeres kezelések mellett vagy helyett rengeteg táplálékkiegészítőt és gyógyhatású készítményt alkalmazhatunk. A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok szervezetünk kenőolajai, testi-lelki egészségünk őrei. Csodákra képesek. Néhány nagyon hasznos tipp: a jó öreg C-vitamin, E-vitamin, B vitaminok, magnézium szelén, cink, Q10, omega 3 zsírsavak, vas, ginko biloba, propolisz, gyógygomba kivonatok, aloe vera…stb.Erősítsük immunrendszerünket, gondoskodjunk szervezetünk méregtelenítéséről.

 • Minden lehetőséget vegyünk sorra, a kevésbé valószínűeket is: Pl. nézd át a szedett gyógyszereid, gyógytermékeid orvosoddal együtt! Lehet ezek valamelyikének mellékhatása is a tinnitus.

 • A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, a figyelem egyre jobban a fülzúgás köré összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal, akár masszázzsal. Elménk „lazításáról” is érdemes gondoskodnunk. Ebben segít az autogén tréning, a progresszív relaxáció, a jóga, vagy egy jó nagy séta a szabadlevegőn.

 • A fülzúgással foglalkozó szakemberek tapasztalatból tudják, hogy a fülzúgásban szenvedők időjárás változásnál panaszkodnak fülzúgásuk fokozódására, erősödésére. Ma már köztudott az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Ezt érdemes észben tartani, ha éppen „rosszabb passzban” vagy. Tájékozódj előre a frontokról, de ne ess abba a hibába, hogy egy ártatlan front miatt már előre aggódsz állapotod miatt. Nem ezen fog múlni, hidd el…

 • Sohase veszítsd el a humorérzéked. Sőt.. Az ember tudjon nevetni saját magán, különben szenvedni fog. Egy híres idézet szerint: „Azon a napon válik az ember igazán felnőtté, amelyiken először nevet magán tiszta szívből.”

 • „Az, aki másokat ural, lehet, hogy hatalmas, de az, aki sajátmagán uralkodik, sokkal hatalmasabb” – mondja a híres bölcselet. Ha teljes mértékben uralni nem is tudjuk tinntusunkat, apró lépéseket mindig tehetünk panaszaink enyhítésére. Legyen az egy kedves gondolat, egy jó szó, egy dallam vagy egy dicséret. Ne feledjük, minden utazás az első lépéssel kezdődik…

 

 

Vissza a tetejére