Nemzeti Kutatási, Fejlesztési És Innovációs Alap által támogatott projekt - VKFI 16-1-2016-0103 Tel.: (+36-1) 354-3811

Hogyan működik?

0126.jpg

A mikrofon által érzékelt hangot a beszédprocesszor feldolgozza, és az antennán keresztül átadja az implantátum vevőegységének. Az implantátum vevőegysége a hangjelet az elektródák felé továbbítja, amelyek elektromos impulzusokkal a belső fülben hangérzetet keltenek.

 

 

 

 

Mi az a cochleáris implantátum?

Az orvostudomány és a technika fejlődése tette lehetővé, hogy azok a hallássérültek, akiknél eddig nem volt lehetséges a hallás restaurálása, visszakapják a hallásukat több-kevesebb mértékben. Napjainkig mintegy 80 000 emberen segítettek az implantátumok világszerte. Az implantátum ajánlott azoknak, akik mindkét fülükön súlyosan hallássérültek vagy siketek. Kritérium még, hogy a hallókészülék ezen egyéneken ne produkáljon elégséges beszédértést.
Azon felnőtteknek javasolható, akik elveszítették a hallásukat súlyos betegség, mérgezés, koponyabaleset vagy éppen a korral járó természetes öregedési folyamat során. Gyermekek számára akkor javasolt, ha a hallás probléma veleszületett vagy az első néhány életévben következett be.

Legyen a hallássérült gyermek vagy felnőtt, a lehető legkorábban bekövetkezett implantáció eredményezi a legnagyobb hasznot. Minél hosszabb a hallásvesztés utáni időpont, annál jobban Cochleáris implantátumokveszíti el az agy a képlékenységét a hangok feldolgozására. Másrészt az időintervallum növekedésével a hallóideg végződések is egyre veszítenek a reagáló képességükből.
Gyermekeknél még inkább fontos a korai implantáció, mert a hang-hiány az agy bizonyos elemeinek atrófiájához vezet. Így az implantációt lehetőleg 2 éves kor alatt kell elvégezni.

Azok a felnőttek és gyermekek, akik hosszabb idő óta nem hallanak, kisebb eredménnyel implantálhatók.